vr 3 mei 2024
WERKLUNCH | multidisciplinaire samenwerking rond hoog conflictueus ouderschap (HCO) DEEL 2

De Conferentie biedt U allen een exclusieve werklunch aan in samenwerking met Rechtbank en Openbaar Ministerie, dewelke in twee sessies zal verlopen.


De multidisciplinaire samenwerking rond hoog conflictueus ouderschap (HCO) moet een antwoord bieden op het sterk toenemend aantal gezinnen, dat zich geconfronteerd ziet met een escalerende “vechtscheiding” , met een bijzonder negatieve impact op het functioneren van de minderjarige kinderen. De zorgwekkende evolutie was niet alleen merkbaar in de cijfers van het jeugdparket in de afdeling Turnhout, maar ook bij andere actoren, die in het kader van diverse overlegfora, hun bezorgdheid uitten.

 

In eerste instantie werd het “buikgevoel” geobjectiveerd aan de hand van cijfers en werden goede praktijken in binnen – en buitenland onderzocht. Het resultaat van deze oefening werd opgenomen met experten en leidde tot een voorstel van gefaseerde aanpak van hoog conflictueus ouderschap, dat alle actoren op het terrein betrekt. Het laatste jaar is de methodiek met vertegenwoordigers van de Balie , het OM , de Familierechtbank , het Justitiehuis , het CAW en Veilig Huis Kempen , verfijnd en is nu het momentum aangebroken om de testfase te verlaten en de goede praktijken structureel in te bedden.

 

Dit impliceert een goede informatie – en kennisdeling met alle professionals op het terrein en advocaten familierecht in het bijzonder. De gefaseerde HCO – aanpak voorziet namelijk in een nieuwe vorm van ouderschapsbegeleiding -en bemiddeling, de ONS -tafel, die met akkoord van partijen tijdens de behandeling voor de familierechtbank bij een hoog conflictueus ouderschap ingezet kan worden en die kosteloos is. Het belang van de kinderen, het verlagen van de strijd, het bereiken van akkoorden en het identificeren van hulpverleningsvragen staan hierbij centraal en moeten het verdere verloop van de procedure voor de familierechtbank “de – conflicteren”. De tweedelige lunchsessies hebben tot doel de aanpak, het ontstaan ervan en de nieuwe methodieken toe te lichten en te contextualiseren.

 

Op 3 mei volgt deel 2 waarin het hulpverleningsaanbod met betrekking tot HCO verder wordt uiteengezet:

 

  • Project ONS-tafel georganiseerd door CAW Kempen: Wim Duerloo
  • HCO-tafel georganiseerd door het Veilig Huis: Veilig Huis – Helga Smet en Ines Conderaerts
Wanneer
vr 3 mei 2024 12u00 –
14u00
Waar
De Casteleer, Pastorijstraat 38, 2460 Kasterlee
Wie

(Ere-) Advocaten, Stagiairs

Prijs
€ 70.00 (Niet leden)
€ 55.00 (Leden)
Info

info@deconferentie.be

Ticket op naam Extra ticket {{index}} | Gratis ticket | € {{rows[index].price}} (géén leden prijs) | € {{rows[index].price}} (leden prijs)

Vul een naam in
Vul minimaal 5 karakters in
Vul een achternaam in
Vul een email in
Vul een geldig email adres in
U heeft geen toegang tot dit event
Er is al een ticket gekocht op dit email adres
Er is al een ticket vergrendeld op dit email adres. Kijk in uw winkelwagen of probeer het over een half uur nogmaals.
U kan dit email adres maar één keer gebruiken

De Conferentie provincie Antwerpen maakt gebruikt van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.

Akkoord